måndag 7 juni 2010

Den här rättegången kommer jag följa nyfiket

Igår hörde jag på radio om att en 32-årig man ska åtalas för att ha haft för tufft sex med en 16-årig tjej. Han hade bland annat fäst klämmor på hennes bröst, något som gett blåmärken. Enligt en artikel i dagens Metro var det blåmärkena på hennes kropp som fick en anhörig att slå larm.

Personerna hade träffats via en sexsida där tjejen skrivit till mannen att hon ville bli "utnyttjad, plågad och ordentligt förnedrad". Artikeln anger även att mannen låst in henne i en hundbur.

Åtalet gäller inte våldtäkt. Åklagaren utesluter att en sådan har skett eftersom båda var överens om att ha sex. Däremot gäller åtalet hur mycket våld som är tillåtet att bruka på en människa som ger sitt medgivande. Vilket jag tycker är väldigt intressant. Det finns människor som njuter av att bli slagna i olika former i sexuellt syfte, är det då okej att domstolen fastställer hur mycket våld som är okej?

Jag tänker lite så här, att all form av sex, med eller utan våld, är väldigt individuellt för vad som känns okej. Med det menar jag, att enligt mig, känns det fel att en domstol ska sätta en rättslig mall för vad som är okej och inte. Om en människa njuter av det och inte blir ofrivilligt skadad, vilka har då rätten att säga vilken gräns som man måste stanna vid, om inte enbart personerna som är inblandade? Att en rättsinstans kommer eventuellt kommer fatta ett beslut som innefattar människor sexliv känns obehagligt. Jag är fullt medveten om att det finns lagar kring sexualliv, tex byxmyndig och pedofili exempelvis. Dessa lagar är baserade utifrån att det kan skada människor, mot sin vilja. Viktig skillnad där. Många BDSM-utövare vill bli skadade, vissa vill få lite smisk på stjärten, andra blir upphetsade av att få hårda örfilar och få tex blåmärken på olika delar av kroppen. Det är även viktigt att komma ihåg att alla BDSM-utövare inte vill utöva någon form av fysiskt våld.

Kom ihåg också, viktigt det här, att komma ihåg att det här baserar jag endast utifrån mina egna tankar och det som jag läst i tidning och på internet om just det här fallet. Jag kommer återkomma om det här, lita på det.

Om ni vill läsa mer om fallet kan du göra det här, här, här och här.

8 kommentarer:

emilystrange sa...

jag håller med dig, det är inte någon annan persons uppgift att döma, om båda är vuxna och är med på det.

sedan kan man ju dock fråga sig hur en vuxen man kan tända på att slå en liten flicka(vilket en 16åring i mina ögon är i jämförelse med honom).

H sa...

Men vad tycker tjejen då eftersom det var en anhörig som slog larm? En väldigt svår fråga. Jag kan nog tycka att det borde ha med ålder att göra lite. Idag ser vissa 14-åringar ut som fullvuxna kvinnor men mentalt är dom långt ifrån vuxna o många gånger väldigt lättpåverkade.

Fisken sa...

Jag läste om det där fallet också. Jag tror inte det är klänyporna och det som är anledningen till att det prövas utan hennes ringa ålder. Vad jag förstod så var det väl föräldrarna som polisanmält mot hennes vilja?

Jo tjena sa...

Emily - Ja, funderade lite på det också. Å andra sidan tror jag att det handlar om mer än att han tänder på att utöva våld mot någon betydligt yngre.

H - Håller med där, tror också att det handlar en del om i fallet om just hennes ålder och att man faktiskt är väldigt lättpåverkad i den åldern och kanske inte heller kan/vågar sätta vissa gränser.

Fisken - Har läst lite olika där, någon artikel skrev att hon ångrade sig efteråt, någon annan att polisanmälan skedde mot hennes vilja. Man vet ju inte.

Fisken sa...

Ok. Själv är jag lite kluven. Jag tvekar om en 16-åring verkligen vet vad de vill, men rent principiellt så tycker jag folk skall få syssla med vad tusan de vill så länge det är ok mellan de som håller på med det.

Huskatt sa...

Nja, jag vet inte...på nått sätt har man ju inte med och göra vad de gör ihop om både är ok med det.
MEN...16 år? Jag funderar över vart de här känslorna kommer ifrån. Viljan/önskan att bli förnedrad.
Ska bli intressant att läsa hur du ser på det hela.

fröken J sa...

rent personligt och även moraliskt kan man ju tycka vad man vill i frågan... dock är det väl fortfarande så att man i Sverige är byxmyndig vid 15 års ålder och då bedöms kunna ta beslut förande sitt eget samliv... I Usa t.ex. är de ju hårdare och sätter gränsen vid 18.

denna lag säger ju inte att ngn inte kan ha frivilligt sex med en 14 åring utan bara att vuxna människor inte ska kunna dra nytta av barn som kanske inte kan avgöra vad som är bra eller dåligt för dem.

16 åringar är i mina ögon barn. men vad det gäller lagen om sexuellt utnyttjande så räknas de inte som underåriga och därav kan inte heller personen dömas för det. och jag kan väl tycka att det är ngt som är fel om staten ska gå in och reglera hur vi får lov att ha sex eller inte i samtycke med en person som lagen anser vara kapabel att fatta sådana beslut...

ska bli intressant att följa utvecklingen på detta... there's something rotten in the state of denmark...

Jo tjena sa...

Fisken - Då delar vi uppfattning.

Huskatt - Jag håller på och försöker formulera ihop något som inte låter så virrigt, vi får se vart det landar =)

Fröken J - Precis, sexuellt utnyttjande går inte att döma honom för, det är misshandel som åtalet gäller. Men ja, det här ska bli spännande (och läskigt) att se hur det utvecklar sig.