måndag 14 juni 2010

Petra goes förbannad

Jag läste en debattartikel idag som en kollega uppmärksammade mig på. Debattartikeln handlar om en person som genomgått en könskorrigering, från man till kvinna. Personen skriver om sin upprördhet över att bli nekad att skaffa barn.

Enligt den lag som finns i Sverige idag som handlar om transexualism och könskorrigeringar måste man, för att kunna byta sitt juridiska personnummer vara steril. Det innebär att könskörtlar måste opereras bort, exempelvis, livmoder, äggstockar och sädesledare. Personer med en transexuell diagnos får inte heller spara sperma eller ägg eftersom man då anses vara fertil.

Den lagen är något som upprör mig otroligt mycket men när jag läste den här artikeln var det inte lagen som gjorde mig arg utan kommentarerna till den.

Flertalet personer undrade varför hon inte kunde skaffa barn innan hon påbörjade sin process, att det borde vara något som hon skulle ha tänkt på redan då. Den frågan fick mig att gnissla tänder. I artikeln skriver hon om hur dåligt hon mådde, att hon funderade på att ta sitt liv. Menar då dessa personer att mitt i allt kaos runt henne själv så skulle hon även bli förälder? Tack gode gud att hon inte blev förälder just då är min spontana känsla. Stackars barn som skulle komma till världen under sådana förhållanden säger jag bara.

I kommentarsfältet skrevs det även en del om att hon kan alltid adoptera. Nej, det är inte helt säkert att det går. I lagen om adoption står det att alla ska ha rätt till att prövas för adoption, detta för att inkludera och ge samkönade par samma möjlighet som olikkönade. Däremot samarbetar inte Sverige med någon adoptionsbyrå som är villig att adoptera till samkönade par. Därför ställer jag mig frågande till varför en av dessa byråer skulle vilja adoptera till ett par där en har transsexuell bakgrund.

Flera ansåg även att det är emot naturen att någon som genomgått en könskorrigering ska skaffa barn. Men om den här kvinnan och dennes partner kan ge barnet ett tryggt hem och allt som barnet behöver, vad finns det då att gnälla över? Det är väl bra mycket bättre att någon som kan, och vill, uppfostra ett barn blir förälder än någon som inte kan ge barnet en trygg uppväxt?

Den kommentar som upprörde mig mest var en person som skrev att hon ska vara tacksam att vi skattebetalare står för hennes operationer och att om det inte passar kan hon operera sig i ett annat land där hon kan bestämma själv. Enligt mig är inte den här kvinnan otacksam över att ha genomgått dessa operationer i Sverige, snarare tvärtom. Hon skriver i artikeln att det räddade hennes liv. Och ja, det går att operera sig i andra länder om man är villig att betala. Men, om man gör dessa operationer i utlandet och vill byta personnummer måste man vara steril. Vår lagstiftning är väldigt klar på den punkten.

Enligt mig är det inget snack om saken, den lagen måste ändras och det nu. Det är hemskt att vi fortfarande tvångssteriliserar människor år 2010.

4 kommentarer:

Huskatt sa...

Livet är sällan svart eller vitt och just den här typen av frågor är aningen svårt att ha ett klart och tydligt ställningstagande i. För hur man än gör, så har man ju rumpan bak och det finns alltid någon del i det hela som inte blir så bra.

H sa...

Förstår inte meningen med det hela. Sen blev jag faktiskt rädd att sånt försiggår fortfarande. Alla idioter som får yngla av sig då?

EmilyStrange sa...

shit!! det där med tvångssterilisering visste jag inte ens. är tyvärr inte så insatt i det där med transsexualitet, trots att jag tycker det verkar oerhört viktigt att ta upp och diskutera.

min jobbarkompis och jag pratade faktiskt idag om det där med homosexuella par som vill ha barn, att det också är så jäkla konstigt att de ses som mindre lämpade föräldrar. som om en bra förälder har att göra med vilket kön han/hon tänder på. stört stört stört!

Jo tjena sa...

Huskatt - Nej, att göra alla nöjda går aldrig, inte i en fråga som den här. Däremot är det en lag som måste ses över.

H - Ja, det undrar jag också! Det är därför jag förespråkar en form av körkort innan man får skaffa barn.

Emily - Tragiskt men sant, men det är ett av kraven för att få byta juridiskt kön. Helt uppåtväggarna fel.

Ja, exakt! Och säger som H i kommentaren ovanför, alla idioter som ynglar av sig, är dom bättre föräldrar än samkönade par?