fredag 15 januari 2010

Petra tipsar!

Den här gången om mat man lätt kan göra själv. Jag har funderat lite på snabba recept, som lätt går att göra till många och som inte kostar speciellt mycket att göra.

Först ut är uppfräschade tortilliaschips! Superenkelt, snabbt men kanske inget för den som räknar kalorierna.

Hacka champinjoner lite grovt. Fräs svamparna i olivolja med hackad vitlök på medelvärme. Lägg vitlökssvampen i en skål, i med creme fraiche, salt och lite peppar. Rör ihop blandningen. Lägg chips på en bakplåt som är klädd med bakplåtspapper. Sleva upp blandningen lite snyggt på chipsen och lägg lite riven ost ovanpå. Skjuts in i ugnen på 200 grader tills osten har smält och har en snygg färg.

Vill du bjuda på en drink som överraskar alla?
Häll upp vit glögg, kall sådan, i ett snygt glas. I med en hel isbit och voilá! Få kommer kunna gissa vad det egentligen är du bjuder på.

Efterrätten du inte kan misslyckas med!
Ta naturell yoghurt, häll upp i en bunke. Skålla mandel som du hackar lite grovt och häll det i yoghurten. Gröp ur några passionsfrukter i blandningen. Krydda med lite kummin. Rör ihop allt, häll upp i snygg glas och låt stå i kylskåpet en stund.

Vi fortsätter på svamptemat tycker jag och gör en härlig huvudrätt! Nu ska vi göra lite vegetariska biffar.

Du behöver: 1 dl grahamsskorpmjöl, 0.5 dl grädde, 1 gul lök, 1 liter färsk eller fryst svamp, ½-1 grönsaksbuljongtärning, 2 dl kokta och mosade potatisar, 2 msk bovetemjöl och 1 tsk basilika. Måtten är inte så jättenoga, jag följer sällan recept till punkt och pricka men på ett ungefär. Det blir ca 8 st utav den här mängden.

Låt skorpmjölet svälla i grädden i ca 5 minuter, give or take. Skala och hacka löken fint. Skölj och skiva svampen och stek den tillsammans med löken i lite olja på svag värme. I med buljongtärningen efter ett par minuter och rör runt. Häll ev i lite vatten så att buljongtärningen löser upp sig ordentligt om inte svampen vätskar sig något.

Mosa sen potatisen och blanda den med skorpmjölet, den stekta svampen, bovetemjöl och basilika. Forma små biffar och stek i olja på svag värme. Det blir supergott med en potatisgratäng och lite sallad till!

6 kommentarer:

Anna sa...

Kul!:)

greken sa...

fan jag diggar dina listor! fortsätt så!

Jo tjena sa...

Anna - Hoppas det var något du gillade!

Greken - Haha vad kul!

Anna sa...

Jag blev mest nyfiken på det första, o glöggen lät ju riktigt kul oxå:)

xixa sa...

Åt jätteliknande efterrätt på nyår! Yogurt, melon, valnötter och honung, sen i kylen. Muuums. Vi gjorde en stor gemensam skål men de som provat innan sa att det blev ännu godare om varje fick blanda själv, blev visst ännu godare nyblandat med honungen o så antar jag..

Jo tjena sa...

Anna - Det första med tortilliaschipsen är otroligt gott! Det rekommenderar jag verkligen =)

Xixa - Åh gud vad gott det låter! Ska komma ihåg det och testa =)