måndag 28 december 2009

Jag är för trött för att orka vara arg

Arg är något jag har varit nästan hela dagen. Och stressad. Idag insåg jag även varför en vårdkarriär inte är något mig. Jag skulle helt enkelt inte palla psykiskt. Då menar jag inte att jag inte skulle palla se hur dom boende blir sämre och går bort. Nej, jag menar cheferna och facket. Herregud säger jag bara.

I natt fick vi i personalen order om att en boende måste ha en vakande personal hos sig konstant och att vi ska sätta in extra vak. Detta fick jag veta i morse när jag kom och blev satt på vak medan min kollega började ta upp resten utav dom boende. Och det är inget lätt jobb att göra även om man är två personer. Tänk er då hur det blir när man ska göra allt själv.

Klockan gick och kollegan ringde till vår chef för att höra hur det är tänkt och förklarade att vi har order om extra vak. Det blev blankt nej från chefens sida. Blev även nej från högre instans. Argumentet var "det kostar för mycket". Med andra ord struntade våra chefer helt i LSS-lagen som mitt boende går under och tänkte istället på sin kära budget som absolut inte får överskridas.

Efter samtalet vi hade med facket för att höra om våra chefer verkligen får reducera arbetsstyrkan när arbetsbördan ökar blev vi inte gladare. Facket fegade ur och ville inte ta en diskussion med vår enhetschef. Då började jag undra varför i helvete jag egentligen betalar en fackavgift.

Det tog flera timmar men tillsist fick vi tillstånd att ta in extra vak "vid speciella tillfällen" men inte på heltid eftersom att det är en kostnadsfråga. Tack för det. Inte nog med att man slavar på stället för en usel lön och stressar som det är, nu ska det bli ännu värre. I dagens Smålandsposten stod en kort insändare "Vårdpersonalen går in i väggen..." och det är inte konstigt alls. Vi hanterar fyskiskt krävande uppgifter, mental stress och ångest över att knappt hinna med. Stress och frustration för att vi inte kan få våra chefer att inse att människor går inte att värdera i pengar på det här viset.

Om jag inte hade varit så trött och så matt efter att inte ha ätit mellan 5.30 och 17.00 idag hade jag skrivit ännu surare med ännu fler svordomar. För det här är för jävligt!

Ja, jag kan förstå att cheferna måste hålla koll på budgeten, speciellt i dessa tider. Men har vi fått en ordination, som dessutom är lagstadgad, finns det för fan ingenting att diskutera.

Ge oss vårt extra vak så att vi kan ge alla våra boende en bra tillvaro! En tillvaro som det dessutom finns beslut på och lagar om att vi måste kunna ge våra boende. Bra jobbat kommunen säger jag bara.

6 kommentarer:

greken sa...

du borde skriva en sjuhelsikkes insändare till typ aftonbladet eller något.. och så tycker jag att du ska sätta dit dom jävlarna.. men det beror såklart på om du vill fortsätta jobba där nästa år!!! kram till dig gumman

H sa...

Jag prao:ade på en avdelning med mestadels gamla på ett sjukhus när jag gick i åttan. Aldrig mer säger jag bara. Och då var det inte ens nån press på mig att hinna en massa. Jag kan inte tänka mig ett värre jobb än inom vården. Dåligt betalt o hemska tider samtidigt som man sliter ut sig till ingen nytta ( för man hinner aldrig det man ska iaf). Jag håller med greken om att du borde göra en insändare. Man kan ju vara anonym...

Anna sa...

Det är så illa!!
Jag har oxå tänkt så där flera ggr, att det är inte jobbet i sig som är det jobbigaste utan just ekonomi, chefer o all skit runt omkring som man ska anpassa sej efter. Dåligt dåligt!
Kämpa på, jag tänker på dej! Kram

Jo tjena sa...

Greken - Ja, egentligen...men en utav våra högsta chefer ringde idag och har tydligen gett cheferna en känga. Hon gav oss rätt!

H - Ja, det är förjävligt. Det är ju människor man jobbar med. Är som att man slutar vara en människa i den stunden man blir gammal och sjuk i myndigheternas ögon.

Anna - Precis så! Ibland undrar man ju hur man kan tänka så som många chefer gör. Men det visade sig att en utav våra högsta chefer har koll på läger och insåg allvaret. Synd att det inte finns fler som hon. Och tack för att du tänker på mig!

Anna sa...

Tur det.
Tror tyvärr att de flesta mest bara tänker ekonomi. O de flesta chefer verkar inte ens själva ha jobbat inom området o ha egen väsentlig kunskap, vilket jag tycker är riktigt skrämmande!
Skönt att höra att nån verkar ha tagit tag i det hela ordentligt iaf!

Jo tjena sa...

Anna - Ja precis, tyvärr är det så. Och jag förstår att dom har en budget att tänka på men vissa lägen måste få kosta och det här är ett sådant. Är himla glad över att det löste sig så att vi kan ge övriga boende den sociala kontakt som dom behöver.