onsdag 23 december 2009

Det är två läger

På mitt jobb, gruppboendet, härjar just nu en vild debatt om SAAB och Maud Olofsson. Kollegorna är uppdelade i två läger. Ena gruppen anser att Olofsson har agerat åt helvete fel och den andra anser att hon gjort helt rätt. Eftersom att jag har lagt mitt patripolitiska engagemang på hyllan och omorienterar mig politiskt sett (just nu anser jag att det är som att välja mellan pest eller kolera) har jag tassat lite på tå. Idag kom den stora frågan. "Jaha, Petra, vad tycker DU om Maud Olofssons agerande?"

Ja, vad tycker jag egentligen?

Jag har aldrig gillat Maud Olofsson och anser under sin tid i regeringen har hon inte kommit med ett enda förslag som har varit vettigt eller sagt något som jag håller med om. Förutom det här. Jag tycker det är helt rätt att staten inte har gått in och köpt upp SAAB och räddat företaget. Däremot tycker jag det är för jävla synd om alla människor som kommer att förlora sina jobb om GM nu skulle besluta för att avveckla SAAB.

Om SAAB hade varit ett företag som gick med vinst eller ansågs ha en stark potential till att vända den negativa trenden hade jag tyckt annorlunda. Jag anser att staten ska tjäna på alla köp utav bolag som görs och inte förlora på det. Vilket troligen är fallet som staten skulle ha gått in.

Jag anser även att GM har gjort stora misstag och inte utvecklat SAAB, som faktiskt är en kanonbil med stark potential, och anpassat bilen för en större marknad. I dagsläget är SAAB-köparna personer som har likadant klimat som vi har här i Sverige. För bilen är en jävligt bra bil i det här vädret. En stor miss att inte utveckla och anpassa, kanske göra lite modeller som kan ha en stor framgång även i andra väderlekar än det pissiga vi har. Jag tänker så här - GM, ni har haft ett bra bilmärke i flera år, varför inte förbättra det? Sen har givetvis inte det ekonomiska läget förbättrat krisen som SAAB har hotats utav under flera år.

Som sagt, jag tycker det är hemskt att så många blir av med jobben. Det är inte bara SAAB-anställda som drabbas utan även flertalet underleverantörer som måste skära ner på personalstyrkan.

Jag kommer vara en utav personerna som kommer följa rapporteringen kring SAAB med spänning. För jag hoppas verkligen att det går att lösa.

Vad tycker ni? Gjorde Maud Olofsson rätt i den här frågan?

3 kommentarer:

H sa...

Jag har dina åsikter när det gäller Saab. Staten är inte några specialister när det gäller att sköta bilföretag o ingen verkar ju kunnat få ordning på just Saab. Det är hemskt att så många kommer bli arbetslösa o det kommer antagligen drabba mig personligen också eftersom vissa kommer konkurrera om samma jobb som mig.

Anonühm sa...

Maud, den gamla glappkäftade bondmoran, har jag hyst förakt för sedan den allra första gången jag blev varse hennes plågsamma väsen! Tala om fel, fel, FEL person på fel plats. I övrigt anser jag att vi (Staten) borde gå in i SAAB på samma sätt som US Government gått in som 60%-ägare av det blödande General Motors och i linje med vad vi gjorde under fastighets- och bankkrisen på tidigt 90-tal strukturera om och konsolidera verksamheten för att sedan tjäna pengar genom att sälja av till stabila, privata, ägare utan kniven mot strupen i ett bättre konjukturläge alternativt driva vidare med vinst. Jag saknar långsiktighet, ett vidare perspektiv och en fullständig konsekvensanalys i samtliga kommentarer om fallet SAAB Automobiles jag läst och hört.

Jo tjena sa...

H - Ja precis och med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut idag kommer inte konkurrensen direkt bli bättre.

Däremot håller jag med dig Anonuhm, att det saknas långsikta perspektiv och konsekvensanalyser gällande SAAB. Får snarare känslan av att nu gäller det att sälja SAAB till första bästa.