söndag 19 oktober 2008

Honey, I'm home!

Kroppen är slut, huvudet är slut men fan vad kul jag har haft!

Jag och E döpte snabbt om kursen till 30 kilos-kursen med tanke på hur ofta vi åt och fikade.

Det är så mycket information som bara flyger omkring i skallen. I lördags kom det representanter från brottsofferjouren, brottsoffermyndigheten samt en brottsdrabbad som berättade om sina erfarenheter. Och det märktes tydligt att det fanns personer i gruppen som inte är direkt lämpade till att vara stöd för brottsdrabbade.

På kvällen efter middagen var vi ett gäng som skulle kolla in den nya coola grejen i Nynäshamn - en ljusshow som studenter från KTH fixat. Alla var skitpepp och nyfikna på vad det var för något häftigt och så är det någon spotlight under bänkar (gud vad smaaaaart, istället för att belysa ovanfrån belyser vi den fula marken under!) och någon lampa i ett träd. Här snackar vi antiklimax.

Söndagen gick i psykologins- och tédrickandets tecken med lite mindre diskussioner vid borden. Väldigt intressant faktiskt.

Något jag reagerade på var att under i princip alla föreläsningar både under höstens kvällar och den här helgen har alla föreläsare pratat om mannen som förövaren och kvinnan som offret. Enda gången det har talats om brott mot män gäller det ungdomar, tex rån men män utsätts ju för brott även efter tonåren. Och inte ett ljud om våld i samkönade par (förutom när jag drog upp det för någon vecka sen). Dessutom, ordet gärningsman, hur skuldbeläggande känns inte det, säg förövare eller gärningsperson istället ffs!

Ge mig mat.

2 kommentarer:

Anonühm sa...

Visst är det skumt det där, en majoritet av brottsoffer är ju män. Verkar som att det är det enda område kvar där man kan könsdiskriminera pk... Vad tror du?

Jo tjena sa...

Jag tror att mycket av det grundar sig i att kvinnan har varit sedd som och fortfarande ofta ses som det svagare och oskyldiga könet precis som att män ses har en högre maktposition och därmed skadar kvinnor.

Jag tror även att samhället generellt inte riktigt vill ta "typiska" mansbrott på allvar om det är en kvinna som tex slår sin partner, förgriper sig sexuellt på ett barn eller våldtar just för att kvinnan anses ha en mer oskyldig position.

I många fall är det säkert även anses mer skuldbelagt som tex man att erkänna för polis och omgivning att han har blivit misshandlad av sin fru/flickvän eftersom män anses kunna försvara sig pga att dom i dom flesta fall är starkare och har en större kroppsbyggnad och längd i jämförelse med kvinnor.

Så ja, jag tror att det är det område där det uppfattas att vara mer pk att könsdiskriminera eftersom att det så sällan talas om grövre brott begågna av en kvinna. Vem vet hur stora mörkertal det finns i den gruppen?