fredag 16 juli 2010

Det finns alltid två sidor

För lite sen gick en Pride-parad av stapeln i Karlstad. Ett Pride vars arrangörer fick motta dödshot av, vad man misstänker, högerextrema grupper.

Idag fick jag nys om en bitsk artikel från högerextrema tidningen Realisten. Skribenten ställer sig kritisk till att fotografer från Realisten inte fick fotografera paraden utan blev bortmotade av polis.

Ja, jag kan förstå att fotografen/skribenten ställer sig kritisk till detta. Eftersom det är ett öppet arrangemang och flera tidningar och medier var inbjudna att skriva och fotografera paraden förstår jag det mycket väl. Å andra sidan, enligt mina källor hade inte den här personen något presskort som är SIS-märkta. Då är det egentligen inte alls konstigt, att om man uppger att man kommer från en högerextrem tidning blir bortmotad från en parad vars deltagare nyligen blivit hotade till livet. Är man så korkad och fotograferar människor som vet att den här personen har högerextrema åsikter och är utan presskort, då får man fan skylla sig själv.

Men, det är bara min spontana tanke.

2 kommentarer:

H sa...

Är han inte krediterad så han ju inte. Inte mycket att tjafsa om. Får väl hoppas att han aldrig blir det heller...

Johan sa...

Ett presskort är bara en bit papper som vem som helst kan köpa för ett par tusen kronor. Det betyder ingenting. Har man ett öppet möte som Pride får man väl räkna med att det kommer åhörare och även fotografer som inte blint tror på allt som arrangören säger?
Det stora felet från polisens sida var inte att hindra just en journalist utan att hindra en människa från att lyssna på en offentlig sammankomst. Den stolthet man säger sig stå för förbyts genast till någon slags skam då man visst inte vill stå för sina åsikter. Men det är förstås min syn på saken.