fredag 21 augusti 2009

Lokalnyheterna goes heteronormativa

Stockholm stad ska satsa 130 miljoner på gamla ridhus och bygga nya. "Tidigare har det mest satsats på pojksporter men nu är det flickornas tur" säger nyhetsankaret och ler.

Jag har mest lust att riva sönder hans anteckningar och ge redaktionen en lektion i normkritik.

4 kommentarer:

Miss Muffin sa...

oh mother vilken smart kille! pojksporter. jisses. man upphör aldrig att spy över könssterotyper och heteronormativitet. it's a neverending story kan man tro ibland.

MP sa...

Mmm...ja... ELLER så kan man inse att läget är som det är, och uppskatta att staden faktiskt lägger pengar på en aktivitet som, bevisligen, mest tjejer ägnar sig åt och hoppas att även några herrar hittar dit, i stället för att de lägger alla hundra milijonerna på polisinsatser så fort diverse underutbildade, hormonstinna förortspojkar skall gå på fotboll. Utan att lägga några värderintar i det. :-)

Jo tjena sa...

Miss Muffin - Heteronormen tar aldrig semester.

MP - Jag tycker det är kanonbra att det läggs så mycket pengar på att utveckla olika sporter, oavsett vilken. Jag reagerade inte på att det var just ridsport den här gången, vad jag reagerade på var det reporten sa. Hur han tydligt delade upp sporter i tjej - och killsporter. När han sa det ger han tydliga signaler om att tjejer ska hålla på med ridning och killar med hockey. Det blev en tydlig uppdelning och därmed bidrog han till att stärka heteronormen. Han kunde istället säga att ridsporten har fått X antal miljoner, då hade han inte lagt någon värdering i det hela, vilket han gjorde nu.

MP sa...

Men är det inte så att det faktum att det var en "tjejsport" det, för ovanlighetens skull, statsades pengar på var själv nyheten?