tisdag 22 september 2009

Var sitter könet egentligen? Och vilket kön är bäst förälder?

Glad i hågen bänkade jag mig tidigare för att se på TV4 efter ett tips av Linus. Dagens Efter tio skulle avhandla ämnet kön och vart det egentligen sitter. Det skulle även komma en transperson för att prata om när hon insåg att hennes kropp inte stämde överens med hur hon kände sig. Otroligt intressant tyckte jag. Det var också intressant men forskaren Annica Dahlström fick det att klia utav ilska i min kropp. I början a hon en del vettigt som att könet sitter i hjärnan och inte mellan benen. Men sen började det ena idiotiska uttalandet efter det andra komma. Hon sa tex att män oftare är inbladade när deras barn skadar sig, utan att ha belägg för sitt uttalande. Annica grundade det hela på "personliga erfarenheter". Där började jag ana ett visst manshat. Hon fortsatte sedan med att män helt enkelt inte är några bra föräldrar utan kvinnan är desto mer lämpad för barnskötsel. Jo tjena. Som tur var debatterade Annica mot folkpartisten (och enligt henne själv, yrkesfeministen) Birgitta Ohlsson som satte dit Annica rätt så rejält.

Dock hade det varit intessant att prata HBT och lite mer genus med Annica Dahlström. För det ideala, baserat på hennes uttalanden, är två kvinnor som skaffar barn tillsammans. Då kvinnor är betydligt mer lyhörda och att barn enligt Annica inte skadar sig lika frekvent i sina mammors närvaro kan det ju nästan inte bli bättre. Två män däremot som får barn ihop måste ju vara katastrofalt i hennes mening. Speciellt med tanke på att män inte är lyhörda för barns signaler och därmed inte lika kapabla till att ta hand om spädbarn enligt Annica. Vilket känns som ren bullshit enligt mig.

Annica går även in på ämnet normer som ligger mig rätt varmt om hjärtat och där börjar hon svamla. Enligt henne är man tex en kvinnlig kvinna eller en manlig kvinna beroende på hur mycket testesteron man får i sig under tiden man ligger i livmodern. Att samhället och normer har en påverkan vägrar hon först erkänna. Efter en stund svänger hennes argumentation till att samhället visst har påverkan i om man beter sig manligt eller kvinnligt. Bra där Annica.

Nej, hon bör nog se över sitt resonemang ett par gånger till. För den som vill se debetten mellan Annica Dahlström och Birgita Ohlsson kan klicka här.

2 kommentarer:

Fisken sa...

Ha, ha, ha! De är för underbara de där TV-människorna! Nej könet sitter inte i huvudet...inte ens om man är klantig.
Nej pappor är inte klantigare och skadligare. Däremot så tror jag att generellt så låter nog pappor sina GRABBAR klättra och vara lite vildare än mammor. Omvänt gäller om det är döttrar. Då blir papporna SJUKT överbeskyddande medans mammorna rycker mer på axlarna. Varför? Ingen aning? Det är "personlig erfarenhet"... :-)

Miss Muffin sa...

Tur att jag inte såg det. Dahlström är en friggin lunatic. Kanske hade kunnat sätta igång förlossningen dock. Får kanske kolla klippet och se vad som händer!