måndag 23 februari 2009

Jag blir så trött ibland

Qx rasar just nu en diskussion om Egalia ska finnas kvar och vilket syfte Egalia egentligen har. En, enligt mig, totalt onödig diskussion. Egalia som är ett fritidshäng för HBT-ungdomar drivs i RFSL's regi med projektpengar från Allmänna arvsfonden. Pengar som tar slut i september eftersom att projekttiden på tre år då går ut. Nu jagas det mer pengar för att Egalia ska få finnas kvar.

Kritiska röster i Qx-diskussionen ifrågasätter varför HBT-ungdomar måste ha ett speciellt ställe att träffas på och undrar varför man inte kan utbilda personal på befintliga ungdomsgårdar i HBT- kompetens. Enligt mig är det viktigt för alla människor som tillhör en minirotet eller har ett specialintresse att dessa människor kan träffas i olika lokaler för att prata om sina intressen och erfarenheter. Sen håller jag med, absolut, utbilda personal eftersom att kunskap motverkar hat och detta ska gälla oavsett om det är sexuell läggning, religion eller vad som helst.

Vad jag inte kan förstå är att dessa kritiska personer i nämnda Qx-diskussion ställer sig positivt inställt till religiösa mötesplatser men inte till Egalia med argumenten att "skattebetalarna ska inte betala." Nu är det så att skattebetalarna kanske inte alls kommer betala ett öre till Egalia beroende på vad Stockholm stad säger och det lutar åt ett nej. Vilket är otroligt tragiskt! Ska inte ungdomar ha en mötesplats där ens sexuella läggning inte är något konstigt och där man kan utbyta erfarenheter? Eller bara för en stund inte tänka på att man är icke-hetero? Som jag skrev tidigare tycker jag det är jättebra om personal på fritidsgårdar får en större utbildning i bla HBT men innan/om detta sker måste det finnas ett alternativ. Alla ungdomar, oavsett läggning, kanske inte känner sig hemma eller trygga på en utav Stockholms fritidsgårdar, vart ska dessa ungdomar då ta vägen?

Under kvällarna som Egalia har öppet är det runt 60 ungdomar som kommer och varje gång kommer det alltid ett par nya. Borde inte det säga en hel del om vilken viktig funktion Egalia faktiskt fyller?

5 kommentarer:

diana sa...

Åh, så fin blogg du har! Ska vi följa varandras via blogglovin?? =) KRAM

Miss Muffin sa...

Herre gud. Att det ska vara så förbannat svårt. Det är inte direkt ett idealsamhälle vi lever i där alla vågar vara de de är fullt ut bland alla människor. Klart som fan att det ska finnas kvar. Det är ju jätteviktigt med sådana platser. För en del människor säkert en riktig räddning och ett viktigt och bra stöd.

Jo tjena sa...

Miss Muffin - Ja, jag förstår inte ens varför diskussionen kommer upp. Egalia gör ett otroligt jobb! Det borde finnas överallt.

wallerron sa...

både ja, och nej

Jag tycker (som så många andra) att det är lite bisarrt att det ens är en diskution. Det är bra på ett sätt att det finns ett ställe att samlas på för HBT-ungdomar, men att det samtidigt motarbetar syftet lite med friheten att få röra sig vart man vill.. Klart stället borde finnas kvar oavsett.

Jo tjena sa...

Walleron - Det är det jag menar, att Egalia ska finnas kvar men andra fritidsgårdar ska även utbildas i bla HBT- kompetens.