lördag 30 juni 2012

Om tiden som gått

Det är rätt glest mellan inläggen just nu. Tiden och orken finns inte riktigt över till bloggande. Även om vi ska ha ett litet bröllop är det mycket som ska fixas. Sen har jag kanske lite panik över att jag inte fått någon återkoppling från stället där vi planerar att gifta oss på ännu. Så letandet efter ett annat ställe pågår för fullt. Men, vi har iaf hittat ringar! Kanske.

Något jag däremot har gjort är att laga mat! Låter lite konstigt kanske men matlagning är som terapi för mig. Är det lugnt på jobbet har jag näsan i diverse tidningar där jag letar efter inspiration till nästa kulinariska erfarenhet. I brist på annan inspiration får ni hålla till godo med ett recept jag modifierade och testade häromdagen. Passar perfekt som sidorätt till exempelvis fisk, jag hade lax till eller vegetariskt.


Melanzane a barchetta
2 personer

1 medelstor aubergine
Olivolja till stekning
Ca 4-6 st vitlöksklyftor
8 körsbärstomater
2 st sardellfiléer
8 st urkärnade svarta oliver
Salt och svartpeppar
Strimlad basilika

Dela auberginerna på längden. Strö salt över halvorna och lägg på en lutande skärbräda. Låt stå i ca 30 minuter. Torka sedan av halvorna lätt med lite hushållspapper.

Gröp ur fruktköttet tills det är ca 1 centimeter från skalet. Skär fruktköttet i små bitar. Värm under tiden upp en stekpanna med olivolja och 2-3 klyftor vitlök. Jag hade i två medelstora klyftor men tyckte det blev för lite vitlökssmak. Fräs klyftorna ett par minuter i oljan, ta upp klyftorna och lägg auberginerna med köttsidorna ner i pannan. Stek tills auberginerna känns mjuka och lägg upp på ett fat.

Häll i lite till olivolja i samma panna, häll i auberginebitarna och fräs ett par minuter. Under tiden skär du tomaterna i kvartsbitar, delar oliverna och strimlar persiljan samt skalar ytterligare ett par vitlöksklyftor. Ta upp auberginebitarna, i med lite mer olja och ha i vitlöksklyftorna. Lägg i sardellerna och rör runt tills dessa smälts. Egentligen ska det vara kapris enligt receptet men jag som inte gillar kapris kör med sardeller, funkar minst lika bra enligt mig! Sedan ska tomaterna, oliverna och auberginebitarna i igen. Salta och peppra. Ta upp vitlöksklyftorna och kasta dessa.

Sedan är det bara att fylla halvorna med blandningen, strö över strimlad basilika och servera genast!

Ur Elle Mat & Vin nr 4/5 2012

3 kommentarer:

Greken sa...

Jag vill veta mer om bröllopsplanerna! Hur känns det? Hur tänker du? Hur vill du ha det? :-)

Anonym sa...

Jag vet inte riktigt hur du menar, men om du tror att sardellfiléer är vegetariska har du fett fel. Det är dessutom inte okej att ge vegetarianer sådan här totalt proteinfri mat som ersättning för kött.

Petra sa...

Grek - jag maailar dig!

Anonym - Jag är fd vegetarian så jag vet mycket väl vad som är veggo och inte...Om du läser en gång till ser du att jag bytte ut kapris mot sardeller och kapris är vegetariskt, right? Ännu högre upp står det även att det här är en sidorätt, alltså att man serverar vad man nu tycker lämpar sig till.