lördag 9 juni 2012

Om vi ska vara lite seriösa ett tag

Moskva har inför ett förbud mot Pride-parader. Att överklaga går inte att göra på hundra år. Alltså, 100 år. Det är absurt. Helt jävla galet, det är vad det är.

Ja, jag vet att Moskva och Ryssland inte har samma syn som vi i Sverige när det gäller HBTQ och Pride. Men, det är ingen ursäkt till att behandla människor på det här viset. Deltagare i Prideparaden i Moskva blir arresterade. För bara något år sedan blev en italiensk politiker fängslad och RFSLs fd ordförande Sören Juvas misshandlad för att ha deltagit och visat sitt stöd, sin sympati, till HBTQ-människor i Ryssland. Frågan jag ställde mig då, och fortfarande gör, om en regim inte drar sig för att behandla utländska aktivister så här, hur behandlas inte då den egna befolkningen?

Nu säger inte jag att vi i Sverige är perfekta och behandlar HBTQ-are (eller andra minoriteter för den delen) perfekt. Det finns mycket att jobba på. Det finns fortfarande väldigt mycket fördomar och lagstiftningar som hindrar människor att leva som vem som helst. För det är det vi HBTQ-are är, vem som helst. Vi blir bara kär i människor av samma kön, ibland föds vi in i fel kön, ibland vill vi inte bli instoppade i facken som är märkta med "manligt" och "kvinnligt". Det är ingen anledning till att neka oss rättigheter och absolut inte, som i Moskvas fall, hindra människor för att kämpa för sin tillvaro.

Vill du visa att du är emot Moskvas behandling av HBTQ-are? Skriv på här.

2 kommentarer:

Sjungandemamman sa...

Helt sjukt!

Gaymasen sa...

Det är stört. Så sjukt. Därför jag är glad att Ryssland inte vann Eurovision, hur går det ihop? Största bögfesten ska hållas i Moskva liksom. Not. Gonna. Happen.