tisdag 16 augusti 2011

Öppenhet och yttrandefrihet - men till vilket pris?

Jag har alltid förespråkat yttrandefrihet, det är en självklarhet för mig att människor ska få säga sin mening. Men ibland undrar jag, vilket pris har egentligen yttrandefriheten och på vems bekostnad sker den vissa gånger?

För lite mer än en vecka sen var jag en utav ca 45. 000 deltagare i Stockholm Prides paradtåg. Hela Prideveckans tema var just öppenhet, något som jag skrivit om tidigare. Men knappt hann paraden avslutas innan det började rapporteras om protester mot svenska soldaters deltagande. (Läs mer här.) Bakom protesten låg den anti-militaristiska organisationen Ofog. Organisationen skriver på sin hemsida att ett utav skälen till att en protest anordnades var att trots att Stockholm Pride påstår sig vara emot våld är soldater och försvarsmakten välkomna att delta i sina uniformer.

Jag har full förståelse för att människor kämpar för fred och anser att försvarsmakten bör avvecklas. Däremot ifrågasätter jag Ofogs forum för denna aktion. Personligen anser jag att det är inte är passande att delta i en Prideparad, hållandes plakat med texter som Här går jag och försvarar mina mänskliga rättigheter medan mitt jobb handlar om att kränka andras mänskliga rättigheter och liknande bakom samt jämte deltagande militärer. Innebär det per automatik att dessa militärer kränker andra människors rättigheter genom sin uniform och yrkesval? Det är något jag inte skulle påstå att dessa människor gör.

Men frågan blir även, är Ofog snuddande nära att kränka yttrandefriheten, som jag ändå anser att bära uniform i Prideparaden innebär, samtidigt som organisationen åtnjuter sin egen rätt till denna grundlag?

1 kommentar:

fisken sa...

Svår fråga. I princip så håller jag med dig. Alla måste få yttra Sina åsikter, och egentligen borde det gälla oavsett plats och tillfälle.
Jag tycker dock i detta fall att de kränker individen. Jag tycker att det är ok att kritisera militären som grupp, men inte enskilda individer.
Det är sällan bra att dra alla över en kam, och det är orimligt att en kamoflageklädd flata skall försvara ALLT som försvaret står för och som de har gjort genom alla tider.