söndag 1 april 2012

Okej, nu ska vi reda ut ett par begrepp här

Inatt när jag surfade runt såg jag den här debattartikeln och satte vattnet i halsen i ren ilska. Lindrigt sagt.

Vi tar och börjar med rubriken: En man som bytt kön till kvinna ska inte kunna bli far. För det  första, man byter inte kön, könet korrigeras. Stor skillnad. En MTF (male to female) har det mentala könet kvinna, det fysiska könet är dock en man. Alltså är det kroppen som korrigeras för att överensstämma med det kön man har, mentalt sett.

För det andra, en MTF blir inte en far, om denna person skulle skaffa barn, i mental mening. Denna person blir mor. Juridiskt sett, som det ser ut nu så ja, då blir personen pappa. Men, det är viktigt att skilja på mentalt och juridiskt eftersom det finns olika former utav kön. Då pratar vi om socialt, mentalt, fysiskt och juridiskt. Med juridiskt kön menas vårt personnummer och socialt kön är hur vi vill bli uppfattade.

Min motfråga till debattartikelns författare Marc Bygdeman är, vari ligger din rätt att göra mina vänners och andra människors förmåga att bli föräldrar till en åsiktsfråga? Om vi nu ska lägga oss på den nivån tycker jag att inte att privilegierade biologiska vita cis-män med en taskig syn på att transsexuella ska kunna bli föräldrar själva ska kunna få möjligheten att bli föräldrar. För det är just den nivån som debattören lagt sig på. Är det önskvärt Marc?

Jag trodde dessutom, naiv som jag är, att vi lagt rasbiologin bakom oss. Det är 2012, är det inte dags att vi börjar se människor som just människor och inte begränsar vissa människors liv utifrån vilket kön man anser sig ha?

4 kommentarer:

Åke Blomdahl sa...

"Jag trodde dessutom, naiv som jag är, att vi lagt rasbiologin bakom oss."
Öppna en biologilärobok för gymnasiet. Man har varit tvugna att byta namn på allt, just för att korkade moralister inte begriper bättre än att de försökte förstöra en gryende biologisk vetenskap om människan.

Vad tror du Svante Pääbo o co sysslar med på "Max Planck-institutet för evolutionär antropologi" i Leipzig? "Ras" har blivit ett omöjligt ord att använda -- numera talar man om "klad" eller "stabila genetisk typ" eller något liknande.
Det som rasbiologerna bara gissade på 30-talet är idag bevisat och utvecklat till förfining.

Tyvärr är det fortfarande omöjligt att diskutera eugenik ("rashygien"), men det kommer att bli oundvikligt förr eller senare. Det fanns en livsuppehållande mening med det naturliga urvalet. Med medicinsk vetenskap har vi satt urvalet ur spel, men om vi inte ersätter det naturliga urvalet med ett överlagt förnuftigt kommer sjukliga mutationer (som är mycket, mycket vanligare än fördelaktiga) att sprida sig i befolkningen. Missriktad "godhet" kan blir vår civilisations självförstörelse. Om vi inte redan förstört miljö och klimat långt innan det gått så långt.

Naturen är inte "god" -- men vi bör tänka oss för noga innan vi sätter oss över naturens ordning.

Ms Spider sa...

Kommenterar inte på föregående talares inlägg för jag förstår uppriktigt sagt inte helt var han vill komma men däremot måste jag säga att hela debatten om huruvida man blir "mamma" eller "pappa" är konstig för mig. Man blir förälder. För mig räcker det. Jag medger att jag i början tyckte det kändes underligt att den som vill könskorrigera sig inte ville ta bort allt som har med det "gamla" fysiska könet att göra, oavsett förmågan att få ett barn med sina gener, men det var nog mer för att längtan att sprida mina egna gener inte "slagit till", eftersom jag personligen lika gärna kan adoptera eller bara ha andras barn runt mig hade jag inte reflekterat över hur de som behöver byta/korrigera kön känner. Efter att ha läst på och diskuterat har jag dock förstått hur viktigt det är!
(och snacket om naturliga urvalet: Det bröt vi väl med redan när vi började lära oss att laga mat och lagra över vintern, eller?)

Åke Blomdahl sa...

Vart jag ville komma...
Det kanske inte är solklart.
Titta på mitt blogginlägg i samma fråga: http://jordfly.blogspot.se/2012/04/vagra-vara-naturlig.html

"snacket om naturliga urvalet: Det bröt vi väl med redan när vi började lära oss att laga mat och lagra över vintern, eller?"

Nej, nej. Det naturliga urvalet är fortfarande verksamt. De flesta vanliga heterosexuella relationer bildas pga. att gamla väl beprövade naturliga drifter slår till. De som är alltför sjuka pga av ärftliga defekter dör även idag. De som får flest friska fertila barn vinner.

Men urvalet blir mindre och mindre "naturligt" därför att vi människor kortsluter annars verksamma urvalsmekanismer. Det mest dramatiska av dessa kortslutningar är när vi mixtrar med fortplantningen: Artificiella befruktningar, surrogatmödrar, genterrapi, kejsarsnitt, kuvöser. Kloning är fullt möjligt - nu kan snart även narcissister föröka sig! Det talas t o m om artificiella livmödrar. Snart behövs inga föräldrar alls. Vi är med stora snabba steg på väg mot Huxleys "nya sköna värld".

Jag är 57 år. Jag prisar mig lycklig att jag slipper uppleva den framtiden. Vart ska det ta vägen?

Ungdomen måste försvara sin rätt att vara naturliga!

Petra sa...

Åke Blomdahl - Naturen är i förändring. Ungdomen, speciellt dessa jag skrivit om, slåss för sin rätt att vara naturliga.