tisdag 11 oktober 2011

Saker man kan göra en tisdag

Man kan leta gemensamt boende och prata inredning av den kommande gemensamma lägenheten.

Jag har en fråga till alla er sambos, som är eller har varit. Hur lägger ni upp det ekonomiska? Mat? Räkningar? Sparande? Betalar ni båda lika mycket även om ni inte tjänar lika mycket? Vill höra alla era tips och råd!

7 kommentarer:

lottahn sa...

Till gemensamma utgifter lägger vi lika stor del av lönen i förhållande till vad vi tjänar. Har så gjort i 25 år o funkar klockrent. Det som ev blir över får var och en ha till vad som helst. Aldrig ngt tjafs om vem som betalar vad eller mest.

fisken sa...

I början av vårt förhållande så delade vi 50/50. Sen köpte vi lägenhet och då la hon mer i kontantinsats så då delade vi lika på räkningar men jag betalade mer på lägenheten + att jag fick bjuda när vi gick ut eftersom jag tjänade mer.
Efter något år till så fick vi barn. Nu betalade jag det mesta av lägenheten, bil, en massa barngrejer och kläder samt en hel del annat.
Idag så har vi två barn och vi har hunnit med att flytta ett par ggr till. Så nu betalar jag nästan hela boendet, alla räkningar, lejonparten av semestrar och renoveringar samt öl de få ggr det händer att man kommer ut. Sambon står för matshopping, klädinhandling till alla utom mig...och så håller hon musen rakad.

...så jag är nöjd.

Kitty sa...

Vi delar lika på gemensamma utgifter som hyra, el och bredband. 50/50. Vi veckohandlar och betalar varannan gång. I övrigt sköter var och en sitt. K har bilen mest och tankar oftast. Jag betalar min fackavgift, kattens försäkring och min shopping. Sparande sköter vi också separat. Jag kan inte tänka mig någon annan lösning.

Hypofysen sa...

Vi ska betala procentuellt så båda får över liknande summor till sparande/ pension o annat man vill lägga pengar på. Eftersom vi kanske kommer ha hus snart så delar vi lika på amorteringar o räntor så vi äger halva var om vi vill sälja det i framtiden.

ullebengtsson sa...

Vi har inga pengar.

Wilma sa...

Vi har ett gemensamt konto dit vi båda sätter över lika mkt pengar varje månad. Denna summa är uträknad utifrån alla våra gemensamma kostnader och vad vi behöver spara till. Det som blir över av inkomsten betalar man sina "egna" räkningar, typ mobiltelefon o fackavgift o andra saker med. Men allt sånt som vi gör gemensamt eller på annat sätt berör oss båda tar vi från gemensamma kontot. Fungerar toppen. =) Lätt att bära med sig ett extra kort för gemensamma kontot och aldrig behöva fundera över på om man "lagt ut" pengar. =) Tada! Det funkar toppen för oss!

Petra sa...

Tack för alla tips, betyder mycket!