fredag 8 mars 2013

Internationella kvinnodagen, ett hån

Jaha och så blev det den 8e mars i år också och gratulationerna haglar både i mitt Facebook- och Twitterflöde. Jag blir lika jävla arg varje gång jag ser ett "grattis alla kvinnor på er dag!" För helvete, grattis, till vad?

Grattis till att vi generellt tjänar mindre än män? Grattis till att vi så ofta ses som det svagare könet? Att vi framställs så olika i media? Grattis till att vi kvinnor ses som ett sexuellt objekt som det är fritt fram för främlingar att kladda på?

Är det verkligen något att säga grattis till att vi, fortfarande, inte lever i ett jämställt samhälle? Den 8e mars är ingen kollektiv födelsedag för fan. Den här dagen handlar om politisk kamp, att belysa hur orättvisorna faktiskt ser ut i samhället, att uppmärksamma det strukturella våld och förtryck kvinnor utsätts för varje dag, i Sverige, över hela världen.

Den här dagen är till för att skapa strategier för att motverka detta förtryck och skapa förändring, precis som på övriga 364 dagar om året.

Säg inte grattis, för det är inget att fira.

3 kommentarer:

Hypofysen sa...

Är det inte härligt med alla karlar som avundsjukt säger varje år: "Varför har inte vi män en egen dag?"

Petra sa...

Det "roliga" är att männen har en egen dag, 19 november (eller oktober), också en internationell sådan.

Hypofysen sa...

Har jag aldrig hört talas om men det står på Wikipedia! Då har jag ett ännu bättre svar än "ni har 364 andra dagar som är era" nästa år.