torsdag 20 december 2012

Tillåt mig att spy lite

Linda Skugge har gjort det igen. Alltså skrivit en krönika som har fått mig att gå helt bananas.

Krönikan tar sin start i Instagramupploppet som säkert ingen har missat och jag tänkte att det här, det här kan faktiskt bli en intressant text att läsa. Ett par rader in i krönikan hade jag mest bara lust att skrika rakt ut. Linda menar i sin text att det är mer synd om tjejerna som aldrig blev tafsade på i skolan. Men h e r r e min gud! Hon fortsätter även och menar att tjejer ska spela ice woman för att få män och inte vara en trånande bimbo. Men h e r r e j ä v l a r i min låda!

Jag var tidigt utvecklad som tonåring, med allt vad det innebar. Det innebar speciellt att jag blev sexualiserad i samhällets ögon som 13-åring. Varje gång någons händer vandrade "fel" fylldes jag med skamkänslor och avsky. Varje gång någon lät sin blick vandra över min kropp, för det var just det jag, en kropp, med begär i blicken ville jag kräkas. Jag hatade min kropp, 13 år och önskade innerligt att jag inte hade några bröst. Jag ville vara platt som en planka och inte synas.

Och det här med att spela ice woman och inte vara en kåt bimbo, när ska vi inse att manlig uppmärksamhet inte alltid är en gudagåva utan även ett förtryck ibland? Varför finns föreställningen om att vi kvinnor måste göra oss till och spela en roll för att vinna deras gillande och därmed vara någon i andras och i samhällets ögon?

Jag vill bara gå och lägga mig.

5 kommentarer:

Ms Spider sa...

Jadu, hade en diskussion om det igår och är fortfarande irriterad, det gick stort sett ut på att jag ska skaffa långt hår för annars är det kört. Jävla nolla som tror att jag ska anpassa mig efter vad en ovårdad gift man som inte låter sin fru köra bil tycker. Och om "de flesta män" vill ha kvinnor med långt hår får jag väl helt enkelt låta bli att dejta "de flesta män". Jag får väl nöja mig med de jag redan dejtar. Dessutom är jag jäkligt nöjd och belåten med mitt väldigt spännande och roliga liv, tack så mycket. GUD vad arg jag blir på sån't dravel. Var den du är, livet är för kort för att vara någon annan!!!

Petra sa...

Men shit, säg att du skämtar med mig?! Vad fan ska du skaffa långt hår för bara för att han tycker det? Stå på dig och var dig själv!

Ms Spider sa...

Oh, du skulle bara veta hur ofta jag får höra sådant. Skulle inte falla mig in att ändra mitt utseende eller något annat för att kvinnor "ska" vara på det ena eller det andra sättet. Men jag kan inte heller bara skaka det av mig, det för mig för förbannad. Och när det gäller de värsta kommentarerna gör det mig synnerligen obenägen att träffa de personerna igen. Även om de är trevliga för övrigt. Jag ser rött. Finns så mycket nötter. Ofta de som också är av den "moderna" åsikten att kvinnor ska spela svåra att nå och så vidare. Om en man inte vill ha mig för att jag visar mig intresserad eller för att jag kan bygga mina egna IKEA möbler då var han väl inget för mig, då...

Anonym sa...

Eh, när började Linda Skugge skriva den här typen av underliga krönikor? Hade för mig att hon var rätt vettig en gång i tiden.

Petra sa...

Ovissheten- Ja, en gång i tiden var hon vettig. Sen vet jag inte vad som hände.